#Polishadventure

Toamna aceasta, în perioada 02-09 octombrie 2016, Segmente a participat la un seminar de networking organizat în cadrul programului Erasmus+, în Polonia. Reprezentantele noastre au fost alese pe baza implicării lor active în proiectele și evenimentele marca Segmente. Larisa MANCI și Florina MOIȘ au primit două bilete „all inclusive” către o aventură multiculturală drept răsplata pentru responsabilitatea asumată, munca depusă, seriozitatea cu care și-au tratat task-urile și implicarea neîntreruptă.

15007930_1269007496495001_1553867362_oDrumul fetelor, spre încântarea lor, nu a fost unul fără peripeții, motiv pentru care le-au fost puse la încercare abilitățile de orientare în spațiu, ghidare pe baza unor indicii și socializare cu persoane străine, reticente sau chiar drăguțe.

Înarmate cu entuzism și pozivititate, dornice de necunoscut, cele două și-au început traseul cu un zbor ClujBerlin. Avionul a fost un loc prielnic pentru ca ele să-și facă primul prieten. O tânără româncă pe nume Mia, stabilită în Berlin, care se întorcea melancolică din vizita de „acasă”, de la părinți.

Berlinul s-a dovedit a fi un adevărat labirint! Nu am fi putut să-l descifrăm sau să găsim toate informațiile de care aveam nevoie pentru a ajunge de la aeroport la gară în timpul util, dacă nu ne-ar fi ajutat Mia.” spun fetele. O fată drăguță și bucuroasă să-și poată ajuta noile prietene s-a abătut de la traseul ei pentru a se asigura că Larisa și Florina ajung în gara potrivită și se urcă în trenul bun.

Descrisă în linii mari, călătoria pe calea feroviară conține: schimburi de trenuri în interval de 3 minute, priviri deochiate aruncate la primul cuvânt pronunţat în română, peroane mascate( sau greu de găsit), bilete luate greșit și verificate de controlori bătrâni( putem zice old school) și implicit necunoscători ai limbii engleze, schimburi tren-autobuz-tren, fără ca acestea să fie anunțate și fără a putea primi vreo explicație pe moment( din același motiv al barierelor lingvistice), dar totul finalizându-se cum nu se putea mai bine. Ora 23:59 le găsește în Grzybowo, luând cina împreună cu primii lor prieteni din Slovacia.

Prima zi oficială a seminarului a fost dedicată socializării, creării de noi conexiuni, setării de obiective și, inevitabil, punerii bazelor unor noi prietenii. Printre întâlniri/interviuri fulger, activități energizante și simulări, în grupul participanților s-a legat o prietenie spontană și sinceră. Curioși despre viitorii prieteni, fiecare a profitat de micile joculețe pentru a afla cât mai multe despre ceilalți, precum și de a se face cunoscut. Această primă zi se încheie cu o seară culturală în care, fiecare şi-a putut prezenta fumusețile și curiozitățile patriei.

dsc_0365Săptămâna continuă cu activități interactive, muncă în echipă, discuții pe teme generale sau specifice, simulări și rezolvări ale unor situații critice. Printre activități tehnice se strecoară și seri de socializare, vizitarea orașului Kolobzerg și degustarea unor feluri de mâncare tradiționale Poloniei. Plimbările prin parc sau pe malul mării au devenit o activitate zilnică și îndrăgită de toți. Pauzele de masă sau de gustărele s-au transformat în sesiuni de networking, discuțiile având subiecte din toate domeniile posibile.

Atingând obiectivul seminarului, fiecare ONG participant și-a primit prezentarea bine meritată creându-se astfel conexiuni între ideile asemănătoare, precum și colaborări pentru viitoarele proiecte.

Ultima zi… plină de nostalgie și totuși împlinire: fetele și-au atins scopul. Obiectivul personal a prins contur încă din prima zi, prietenii legate instant, schimburi de idei inovative, veselie și zâmbete. Obiectivul profesional sa trasat doar prin „schițe”, urmând ca acesta să se concretizeze ulterior seminarului. În încheierea zilei, participanții s-au bucurat de o cină specială și elegantă, având ca și desert un Tiramisu făcut chiar de ei, sub îndrumarea atentă a băieților din Italia. Seara continuă, în mod tradițional, cu o ultimă sesiune de jocuri și socializare, precum și cu nelipsitele îmbrățișări și promisiuni de revedere..

Opiniile fetelor:

<<Experiența trăită în cadrul acestui seminar a fost absolut specială. Începând de la convingerea părinților să fie de acord cu participarea mea, continuând cu drumul amuzant și plin de evenimente spontane și nepreconizate, și până la activitatea propriu-zisă, totul a fost mult peste așteptările mele.

Pentru mine a fost prima experiență de genul acesta, prima călătorie în care am plecat doar cu micul bagaj și cea mai bună prietenă ^_^ . Totul a fost asemenea unei deconectări de realitate, departe de facultate, familie, vechi prieteni și toate activitățile cotidiene. Sentimentul omniprezent în mine, pe întreaga perioadă, a fost entuziasmul să construiesc ceva nou în viața mea, alături de noi prieteni și în noi locuri. Sublim!

Sunt foarte fericită că am avut ocazia să cunosc atâția oameni frumoși și să învăț așa de multe lucruri noi de la fiecare dintre ei. Abia aștept să pun în practică cele învățate acolo, aș fi bucuroasă să mă reîntâlnesc cu noii prieteni și sunt nerăbdătoare să plec în următorul proiect!>> Larisa;

<<O experiență minunată! Am avut ocazia să cunoaștem niște oameni FAINI, să învățăm împreună, să ne distrăm împreună, să zâmbim împreună.

Desculți pe plajă la temperaturi glaciale, plimbări nocturne prin oraș, sesiuni spontane de ”Lonely Day” în mijlocul worshopului, unele dintre puținele experiențe care au format conexiuni care nu pot fi rupte de distanță .Am râs, am învățat,am socializat, ne-am bucurat de compania celorlalți și ne-am întristat când a venit timpul să plecăm. E de la sine înțeles că o să îmi fie dor de ei, dar avem cel puțin două Romanian tours și 3 Transylvanian trips pregătite anul acesta pentru cei care ne-au promis că o să ne viziteze. Who travels together stiks together  :).>> Florina

14595541_10205368662176335_3591845937243270756_n

Mulțumim! Thank you! Eυχαριστώ!  Grazie! Ďakujem!

Gracias! Дякую! Dziękuję! благодаря! Çox sağ ol!

Articol de Larisa Manci

Posted in Erasmus+ and tagged , , , .